L-ați ascultat la Jazz in the Street 2018, dar a avut ocazia să concerteze în stradă și dincolo de ocean. Andrei Petru ne-a răspuns la câteva întrebări despre arta stradală și concerte în spațiul public.

Ai participat la Jazz în the Street 2018. Cum a fost pentru tine experiența de a cânta în stradă?

A fost ca o seară între prieteni, cu fețe cunoscute și atmosferă ca atare, ca la fiecare concert stradal, oameni noi, poate doar în trecere pe care îi inviți să ajungă să-ți știe numele. Mă bucur că ne-am cunoscut!

Ce e diferit, din punctul tău de vedere, între un concert stradal și unul dintr-o sală de concerte?

Într-o sală de concerte publicul este deja cât de cât cunoscător de ce se va întâmpla de-a lungul serii, are anumite așteptări, a venit pentru ceva. În cazul concertelor de stradă, oamenii te văd, poate rămân să te cunoască sau nu…oameni diferiți pe care prin muzică ta, ca și artist stradal, trebuie să îi aduni împreună sau doar să le faci seara mai faină. Sala de concerte îți oferă comfort pentru că oamenii au ales să se vadă cu tine în acea seară, însă pe stradă ești tu, dornic de a te afirma și curajul de a face primul pas într-o relație fără inhibiții, cu un public abia întâlnit.

Jazz in the Street Showcase 2 📷 Marius Mariș ◘ https://komiti.media/

Cum ți s-a părut publicul care a asistat la concertul tău de la Jazz în the Street 2018?

Venit din părți diferite ca să avem un moment împreună. Un public primitor, oameni faini cu care abia aștept să mă revăd.

Care crezi că sunt plusurile și minusurile artei stradale în cluj? Ce ar trebui îmbunătățit?

Un avantaj pentru artiștii stradali ai Clujului: au în fundal un oraș cu o înclinație frumoasă spre artă, în care îți poți face loc să te arăți pe ține, simțindu-te ca acasă. Dezavantajele când e vorba de arta stradala sunt cam aceleași peste tot. Din ce în ce mai mulți oameni fără timp de a-și exprima dorința de nou într-un mod spontan, fără să îi deranjeze că un străin le poate influența seara. Artistul stradal vrea doar ca oamenii care trec pe lângă el să îi fie public, poate doar pentru acele 20 de secunde de mers alert în care vrea să se simtă auzit. Dă-i un motiv mic pentru care să continue să cânte.s

Este Clujul un oraș primitor/potrivit pentru arta stradală?

În ultimii ani umblați prin Cluj, nu am văzut prea mulți artiști de stradă. Nu cred că nu ar avea posibilități, însă cântatul prin pub-uri se simte a fi nu doar o alternativă din ce în ce mai la îndemână, dar și mai profitabilă.

Publicul vine, stă, dar și pleacă în timpul concertului. Cum ai simțit tu atitudinea trecătorilor/publicului la concert?

Atitudinea asta nu ar trebui să împiedice artistul să aibă parte de cel mai bun moment al lui, în fiecare moment. Este artă stradală, unde te aștepți ca publicul să fie și doar în trecere. La Jazz în the Street mi s-a părut că publicul a stat pentru fiecare dintre noi, nerăbdător să ne cunoască fără să ne simțim grăbiți că după noi mai urmează un artist pe care oamenii vor să îl vadă cât mai repede.

Obișnuiești să cânți în stradă, ai mai făcut asta în trecut?

Obișnuiam destul de rar să fiu integrat în arta stradală, până când mi s-a oferit șansa să călătoresc pe mai multe porțiuni ale Americii. Cântam pe străzi ori de câte ori găseam timp printre orele petrecute pe drum, aveam o chitară cumpărată de acolo și era tot timpul cu mine cu riscul de a plăti mai mult de cât m-aș fi așteptat pentru un bagaj de calā, de fiecare dată… Am fost cumva noi doi și restul Californiei. Erau seri și seri, câteodată cheltuiala pe Uber era mai mare decât profitul din acea zi sau puteam să mă duc acasă având cutia de papuci pentru tips plină. Nu prea ai cum să regreți orice s-ar întâmpla în stradă, întotdeauna e ceva fain să te facă să mai vrei.

Multe persoane încă mai văd arta stradală ca pe o formă de cerșetorie. Inclusiv unii artiști. Ce le-ai transmite, din perspectiva unui artist care a făcut asta?

Arta stradală este o formă de artă, doar că nu ai biletul prestabilit pe concertul tău, ci publicul decide cum te răsplătește. Noi, ca artiști nu înseamnă că cerșim dacă cântăm ore întregi și avem în fața noastră orice pe care ar merge scris “tips”. Cântăm pentru că avem nevoie să spunem ceva prin muzică, asta facem noi. Fiecare artist își arată influența artei asupra lui, de care se bucură, iar la final dacă ajungi să mai și numeri respectul material al publicului, ai avut o zi mai faină decât te așteptai.

Un mesaj pentru clujenii care zilele astea ajung la Jazz in the Street.

Nu vă faceți planuri pentru ziua aia, doar fiți acolo, de restul se ocupă o echipă dedicată și niște artiști faini de tot!