Am ascultat-o la primele trei ediții de Jazz in the Street 2018, dar și la Jazz in the Park, unde a câștigat premiul pentru cea mai bună voce în 2017. Ne pregătim să o ascultăm din nou, la ediția a patra de Jazz in the Street, sâmbătă în Piața Unirii. Am întrebat-o pe Diana Săveanu, solista trupei Infusion, despre arta stradală și despre experiența ei la aceste concerte.

Ai participat la Jazz in the Street 2018. Cum a fost pentru voi experiența de la cânta în stradă?

Neobișnuit de frumoasă!

Ce e diferit, din punctul tău de vedere, între un concert stradal și unul dintr-o sală de concerte?

Faptul că oamenii care se opresc să te asculte. N-au venit special pentru asta, îți oferă o naturalețe înfricoșătoare și o dorință de a da tot ce ai mai bun pentru a le capta atenția.

Jazz in the Street Showcase 2 📷 Marius Mariș ◘ https://komiti.media/

Ai cântat la mai multe ediții Jazz in the Street. Cum ți s-a părut publicul care a asistat la concertele voastre?

Oamenii care s-au adunat au îmbrățișat foarte bine conceptul, au ascultat, au fost prezenți și chiar cred că s-au simțit foarte bine, toate concertele pe care le-am avut au avut public numeros, indiferent de locație sau vreme.

Care crezi că sunt plusurile și minusurile artei stradale în Cluj? Ce ar trebui îmbunătățit?

E prea puțină 🙁 Cam orice funcționează prin puterea exemplului, în Cluj deocamdată sunt prea puțini care să facă asta în mod regulat și nu se vede o foarte mare diferență. Cum am putea îmbunătăți situația? Poate dacă am invita, așa, incognito, buskeri internaționali, oameni care din asta trăiesc mai mult sau mai puțin și, prin experiența lor, să creeze atmosfera asta de normal, să inspire artiștii din Cluj-Napoca și, încet-încet, să avem încă o atracție turistică, pentru că artiști buni avem.

Este Clujul un oraș primitor/potrivit pentru arta stradală?

DA! Bine-înțeles că este! Avem un oraș atât de divers din punct de vedere cultural, vin studenți din toate colțurile lumii, poate vin din țări unde arta stradală e la ea acasă. Hai să o facem și la noi „acasă”!

Publicul vine, stă, dar și pleacă în timpul concertului. Cum ați simțit voi atitudinea trecătorilor/publicului la concert?

E perfect normală și mă așteptam la asta. Nici un artist nu ar trebui sa fie afectat de asta, nici în alte tipuri de concerte. Faci ceea ce faci în primul rând pentru ca îți place și vrei, bine-înțeles să le placă și celorlalți dar scopul tău e să transmiți o stare de bine cât mai multor oameni și să te bucuri de toți care îți oferă șansa asta indiferent dacă e pentru jumătate de minut sau jumătate de oră, trebuie să dai ce ai mai bun mereu.

Obișnuiți să cântați în stradă, ați mai făcut asta în trecut?

Nu, dar mi-ar plăcea. Am rămas totuși cu o frică mică-mică. Acum câțiva ani, încă nu cântam deloc în public și frica mea de expunere era chiar frustrantă dar am avut asa o secundă de curaj și mi-am luat chitara, m-am așezat pe o bordură în Piața Muzeului și am reușit să cânt câteva note până au venit în trecere doi polițiști locali care mi-au zis că-mi confiscă chitara dacă mă mai aud. Nu mi-au cerut autorizație, nici nu știam că am nevoie, am înțeles situația dar mi s-a tăiat tot curajul ăla greu câștigat și am renunțat. Acum aș putea să o fac dar am din ce în ce mai puțin timp.

Jazz in the Street Showcase 3 📷 Marius Mariș ◘ https://komiti.media/

Multe persoane încă mai văd arta stradală ca pe o formă de cerșetorie. Inclusiv unii artiști. Ce le-ai transmite, din perspectiva unui artist care a făcut asta?

Să treacă peste. Oamenii cred în ceea ce faci atunci când crezi și tu. Dacă te pui în fața lor și îți asumi poziția 100%, cred că și trecătorii îți vor schimba percepția. Sau poate nu, nu aflăm până nu încercăm, așa-i? Eu știu că, atunci când am făcut asta, tremuram de frică și nu aveam deloc încredere în mine, bine-înțeles că oamenii care au trecut pe acolo au avut aceeași părere despre mine. Transmiți ceea ce simți, iar oamenii vor să se simtă bine, nu să la fie milă de tine. Schimbă-ți tu primul atitudinea, ai încredere în ceea ce faci, iar ceilalți vor simți asta.

Un mesaj pentru clujenii care zilele astea ajung la Jazz in the Street.

A trecut perioada cu 1 leu pentru Ateneu, hai să dăm un gând bun și o inimă deschisă oamenilor care ni se dăruiesc pe stradă. Și un mesaj pentru cei care încă nu au participat: dacă stai și te uiți la eveniment și te gândești „ce mi-ar plăcea să fac și eu asta dar mi-e frică”, ai încredere în mine, de frică treci doar după ce începi. Fă-o acum și vezi după dacă merită sau nu, nu ai nimic de pierdut, doar de câștigat!